YAŞLILIKTA DÜŞME

Kriton Curi Parkı Gönüllü Evi’nde Sağlık ve Refakat komitesinin düzenlediği “Yaşlılıkta  Dengesizlik ve Düşmeler” konulu söyleşiye, konuşmacı olarak Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr Cengiz Bahadır katıldı. Salonu hınca hınç dolduran mahalleli ve gönüllüleri, slayt eşliğinde detaylı bir şekilde bilgilendirdi.

Bahadır şunları söyledi: “Dengesizlikte en önemli sorun, düşmeler ve kırılmalardır. Denge organları olan beyin, beyincik, omurilik, gözler, iç kulak, kas iskelet sistemini algılayan reseptörlerin sağlam olmasıyla denge sağlanır.

Hasta, doktorun ilaç yazmasını ister, ilaç vermeyince de doktorun işini tam yapmadığını hastayla ilgilenmediği kanaatine varır. Hâlbuki lüzumsuz ilaçlar düşmeyi tetikler. Kas kitlesi azalması, diz kireçlenmesi, hareketsizlik, düşme korkusu, görme bozuklukları düşmeye neden olur.”

Bahadır, düşmemek için bacak ve kol kaslarını güçlendirmek gerektiğini belirterek, “Dengesizlik denge rehabilitasyonları ile düzeltilir. En önemli tedavi egzersiz yapmaktır” sözleriyle konuşmasını tamamladı. Daha sonra katılımcıların denge sorunlarını tek tek dinleyerek tavsiyelerde bulundu.

 

Geri