AYKURT NUHOĞLU
 
 NEDEN BELEDİYE BAŞKANI OLDUNUZ?
 
Yani Katılımcı bir yerel yönetim anlayışı ile Kadıköy’ü, Kadıköylülerle birlikte yönetmek amacıyla belediye başkanı oldum diyebilirim. Günümüzde yerel yönetimler halkın fikirlerine ve katkılarına açık olmak zorunda. Çünkü gerçek demokrasi her düzeyde katılımcı ve koşulsuz şeffaf bir yönetimle başarılabilir. Biz Kadıköy’de bunu hayata geçirmek için yola çıktık. Ve göreve geldiğimiz günden bu güne bu doğrultuda hareket ediyoruz. Her projemizde ve uygulamamızda halkın öneri ve görüşlerini alıyoruz. Kadıköylülerin istemediği hiçbir uygulamayı hayata geçirmedik.
 
KADIKÖY SİZİN İÇİN NE İFADE EDİYOR?
 
 
40 yılı aşkın bir süredir Kadıköy’de yaşıyorum. Burada okudum. Gençliğim burada geçti. Burada çalıştım. Burada politika yaptım. Bu anlamda Kadıköy benim için hayatın ta kendisi. Kadıköy’den başka bir yerde yaşamayı hiç düşünmedim.
Bunun dışında Kadıköy tarihiyle, konumuyla İstanbul’un en önemli ilçelerinden biri. Yıllar içinde çok büyük değişiklikler gösterdi. Ve bu değişikliliklerin birçoğu ne yazık ki olumsuz değişiklikler. Örneğin çocukluğumda Kadıköy, alışkanlıklar ve yaşam tarzı açısından tam anlamıyla bir deniz kentiydi. Kadıköy’ün tarihine, eski fotoğraflarına ve eski Kadıköylüler’in anlattıklarına bakacak olursanız bunu çok daha iyi anlayabilirsiniz. Şimdi sadece denizine bakıyoruz. Yapılaşma çok artı. Eski tarihi binaların, köşklerin yerini gökdelenler aldı. Yeşil alanlar azaldı. Ama bütün bu olumsuzlukların yanı sıra kentine, doğasına sahip çıkan her yaştan kentlinin olduğu bir ilçe Kadıköy. Aynı zamanda bir kültür sanat kenti. Anadolu yakasının nabzı burada atıyor.
 

HOBİLERİNİZ NELERDİR?
 
Kültürel sosyal etkinliklere katılmaya özen gösteririm. Tiyatro, sinemaya giderim. Bunun dışında doğayla iç içe olmaktan, balık tutmaktan, uzun doğa yürüyüşleri yapmaktan büyük keyif alıyorum.
 
YENİ PROJELERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
 
Projelerimizle, yatırım ve uygulamalarımızla Kadıköy’e çağdaş, katılımcı bir yerel yönetim anlayışının imzasını atmaya hazırlanıyoruz. Bu yüzden biz projelerimizi Kadıköylülerle birlikte oluşturduk. Geçtiğimiz yıl yaptığımız Stratejik Plan toplantılarında her yaştan Kadıköylü ile birlikte nasıl bir Kadıköy’de yaşamak istediğimizi, Kadıköy’ün geleceğini konuştuk. Onların önerileri ve istekleri doğrultusunda 5 yıllık Stratejik Planımızı hazırladık. Şimdi de bu projeler için adımlar atmaya başladık.
 
 
 
   Bunlardan birisi Kadıköy’deki tarihi eserlerin Kadıköylülere kazandırılması. Tarihi mirasımıza sahip çıkma refleksimizle tarihi köşklerimizi sahiplenmeye ve her birini kültür, sanat ve becerinin merkezi haline getirmeye karar verdik.
Tarihsel ve mimari hafızası son derece güçlü olan Kadıköyümüzün her biri birer değer olan binalarını hem koruyor hem de halka açıyoruz. Bunlardan biri Kadıköy Akademi, Mart ayında kent düşünce ve kültür- sanat merkezi olarak hizmete açıldı.
Hasanpaşa’daki Tarihi Özdemiroğlu mektebi binasını restore ettikten sonra burayı Gençlik Sanat Merkezi olarak hizmete açacağız. Gençlik Sanat Merkezi’nin inşaatına başlandı. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda hizmete açmayı planlıyoruz.
Hasanpaşa’da daha önce alınmış olan köşk, Karikatürevi’ne dönüştürülecek. Bununla ilgili de Karikatürcüler Derneği ile bir protokol hazırladık.
 Rasimpaşa Mahallesi’nde, Ahmet Haşim’in bir dönem eserlerini gerçekleştirdiği ev restore edilecek. Yine Feneryolu mahallesi’nde bulunan tarihi bina Haldun Taner Öykü Evi olarak hizmete açılacak.
Suadiye Camii’nin bahçesi sınırları içinde yer alan 9 dükkanı kiralayan belediye, restorasyon başlattı. 106 yıllık bu tarihi zenginlik, camiinin atmosferine uygun bir çarşıya dönüştürülecek.
Kadıköy rıhtımda Mal Müdürlüğü olarak bilinen bina, belediyenin oldu. Burası da müzeden sergi salonlarına, konferanslardan atölye çalışmalarına kadar farklı işlevlerle Kadıköylülere açılacak.
Yerel yönetimler ailenin bir ferdi daha doğrusu insanların ailesi olmalı. Biz bu anlayışla hareket ederek her yaş için projeler ürettik. Bunlardan bazıları şöyle;
Sürdürülebilir çevre ve ekoloji mimarı doğrultusunda hazırlanan Bahriye Üçok Yeşil Anaokulu, ekolojik kreş için tasarım ve mimari projesini tamamladı. İnşaatına başlanıyor.
Nüfusunun yüzde 17’si 65 yaşın üzerinde olan Kadıköy’de, Alzheimer Merkezi açılacak. Merkezin mimari projesi hazırlanıyor
İbrahimağa arazisi, bir spor ve yüzme havuzu kompleksi olarak hizmete girecek.
İnönü Caddesi üzerinde 3265 metrelik yeni bir bisiklet yolu için çalışmalara başlandı.
Marmara Üniversitesi’ne, öğrencilerinin en önemli gereksinmelerinden biri olan çamaşırhane kurulacak. İnşaatı bitti. Eğitim dönemiyle birlikte hizmete açılacak.
Bostancı ve Erenköy meydanları, ihtiyaçlara uygun ve çağdaş biçimde düzenlenecek. Her 2 meydan da örnek bir tasarımla Kadıköy’ün model meydanlarına dönüştürülecek.
Bunun dışında Kadıköy’e yeni parklar kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana 4yeni park yapımını bitirdik. Yıl sonuna kadar 6 parkı daha Kadıköylülerin kullanımına açacağız.
 

 
 
 
Bunlar yapacaklarınız, peki yapmayacaklarınız neler? Kadıköy Belediyesi neleri asla yapmayacak?
 
Kenti yağmalayan zihniyetinin Kadıköy’de vücut bulmasına asla izin vermeyeceğiz. Örneğin; Kadıköy’ü doğrudan ilgilendiren Haydarpaşa Garı konusunda tarafız. Haydarpaşa ve Kadıköy’ün doğal, tarihi yapısını değiştirecek hiç bir olasılığı kabul etmeyeceğiz.
 Fenerbahçe-Kalamış sahili imara açılmasına karşı tarafız. Sahile yapılacak otel ve ticaret alanı, sahilin Kadıköylüler ve halkın kullanımına kapatılması anlamına geliyor. Sahillerin halkın kullanımına kapatılmasına sessiz kalmamız mümkün değil. Yine halkın kullanım alanlarından Metoroloji arsası ve Çocuk Esirgeme arazisi de keyfi biçimde imara açıldı. Kadıköy’ün son nefes boruları arasında olan bu arazilerin rant ve kar hırsına yenilmemesi için belediye olarak tarafız. Kadıköylülerin ihtiyaç ve fikirleri dikkate alınmadan sürdürülen bu “ben yaptım oldu” anlayışına izin vermeyeceğiz.
 
 
Yönetim anlayışınıza uygun olarak Kadıköylülerden beklentileriniz neler?
 
Biz Kadıköy’de dayanışmacı, eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı, haklara saygılı, bir yerel yönetim anlayışının oluşturulmasını amaçlıyoruz. Hedefimiz, halkıyla arasında daha fazla iletişim olan, özgür, demokratik, engelsiz ve çağdaş bir Kadıköy yaratmak. Kadıköy’den tüm ülkeye örnek olmak gibi bir iddiamız var. Bu iddiaya uygun olarak Kadıköylülerin yaşadığı sokaktan başlayarak mahallesine, parkına, meydanına ve ilçesine sahip çıkmasını, süreçlere dahil olmasını bekliyoruz.
 
 
 
 
 
 
Geri