SKOLYOZ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Erenköy Gönüllüleri Sağlık ve Engelliler komitesinin organize ettiği “Skolyoz nedir?Tedavi yöntemleri nelerdir?” konulu seminerin konuşmacı konukları Doç. Dr. Mehmet Aydoğan ve Uzm.Fizyoterapist Murat Gazeroğlu idi. Doç.Dr.Mehmet Aydoğan, bir çeşit omurga eğriliği olan skolyozun yetişkinlerde farklı yaşlarda görülebilen ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu,toplumun yüzde 3 gibi önemli bir dilimini etkilediğini, yüzde 80 sebebinin bilinmediğini,özellikle ergenlik çağına giren çocukların büyük sorunu olduğunu söyledi.
Omurganın yana doğru eğriliği, omuz ve kalçaların simetrik durmaması, sırt veya bel ağrısı,yorgunluk,nefes darlığı,bir omuzun(sağ-sol) öne ilerlemesinin, skolyozun belirtileri olduğunu açıkladı.Genellikle skolyozun 9-11 yaşlarında başladığını,kız çocuklarında skolyoz oranının daha fazla olduğunu belirtti.
 Doç.Dr.Mehmet Aydoğan ülkemizde skolyoz taraması olmadığını,teşhis için ayakta iken tüm omurgayı gösterecek, önden ve yandan filmlere ihtiyaç olduğunu, gereksiz radyasyona maruz kalmamalarının sağlanmasını önemle vurguladı.
Uzm.Fizyoterapist Murat Gazeroğlu ise skolyozun omurgadaki bir eğrilik olduğunu,germe ve kuvvetlendirme egzersizinin,omurganın kuvvetlenmesini sağladığını belirterek Schroth 3D tedavisini slayt göstererek anlattı.
 
 
 
 

Geri