ANADOLU'DA BİR KIZIM VAR
İletişim ve medya danışmanı, gazeteci, yazar, eğitimci ve TV programcısı Sedef Kabaş ile gazeteci, yazar, TV programcısı Gürkan Hacır, Moda Gönüllü Evi’nin konukları oldu.

Katılımcılar “Anadolu’da Bir Kızım Var” başlığı altında bahse konu olan yaşamları gözleri dolu ve umutla dinlediler.

Kabaş, biyografisini yazdığı, kendi rol modellerinden biri olarak tanımladığı, 14 yaşında babasını kaybetmiş, Viyana’dan Atatürk’ün Türkiye’sine eğitim için gelen, hem yaşamıyla hem akademik kariyeriyle olağanüstü bir isim olan, “Hayatını Seçen Kadın / Hocaların Hocası/ Nermin Abadan Unat”ı; bir asrı aşan ömrünü Türkiye’nin aydınlanmasına adayan, Sümeroloji ve Hititoloji alanlarındaki çalışmaları ile tarihsel mirasımızın korunmasında büyük rol oynayan ve yazdığı kitaplar ile tarihi geniş kitlelere sevdirmeyi başaran, “Muazzam Muazzez”i anlattı. Yalnızca söyledikleri ve yazdıklarıyla değil, yaşamıyla da Cumhuriyetin, Anadolu kızlarının ışığı Türkan Saylan’ı doğruluk, adalet, merhamet, iyilik,çalışkanlık ve özveri gibi değerleri ile andı.

Gürkan Hacır, ülkemizde kız çocuklarının eğitimine ilişkin ilk hamlenin 1856 yılında açılan kız mektepleri olduğu belirtti. Başarılı kadınlardan, 2016 yılında 14. Aerobik Jimnastik Dünya Şampiyonasında altın madalya kazanan Ayşe Begüm Onbaşı, Muş’un Varto ilçesinden 2016 TEOG birincisi Ezgi Beytaş, kurtuluş mücadelesinin önderlerinden Halide Edip Adıvar; erkek egemen siyaset dünyasında 1970 yılında Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı seçilen, Uğur Mumcu’nun “Bir Uzun Yürüyüş” kitabında inancı doğrultusunda hiç ödün vermeden, uzun, çileli, acı dolu, savaşım yıllarını anlattığı Behice Boran; adı günümüze kadar ulaşamamış çevirmen, gazeteci, yazar, felsefeci, oyun yazarı, Dr Hikmet Kıvılcımlı’nın yoldaşı, hayat arkadaşı Fatma Nudiye Yalçı’yı yaptıkları ve başarıları ile anlattı.

 
Geri